Fokusområde

 

Hej
Vi har en period som tyvärr är lite orolig i vår klass just nu.
Jag kommer att lägga fokus på gruppen, våra skolknep, känslor, rutiner, värdegrund och barnens självkänsla  den närmsta tiden/veckor, så länge det behövs.

Tänkte berätta lite om mina tankar och vad jag har arbetat med i klassrummet just idag och jag uppskattar att ni pratar med era barn hemma om dessa ämnen/områden också.

Vi började dagen med att titta på ett par filmer som handlar om ”att inte skylla på andra” och ”Rättens riddare” som handlade om mobbning.
Vi diskuterade lite kring innehållet och vad filmerna ville förmedla.
Efter det gjorde vi en mindmap om KOMPIS.
imageAlla barn fick först sitta tillsammans och sedan två och två och diskutera begreppet KOMPIS!
Vi har försökt bryta ner alla begrepp för att komma till betydelserna inte bara fina ord.
Alla barnen vet de ”rätta” svaren och att man ska vara snäll men har inte lika många svar när man frågar mer ingående frågor som ”Vad betyder att vara snäll?” ”Hur kommer man överens?”
Detta arbete kommer fortsätta….

Innan rasten lottade jag ut RASTKOMPISAR. Det innebär att alla blev indelad två och två. Dessa par ska leka tillsammans på rasten mellan 9:30-10:00.
Det här är något som fler klasser har och det är något som andra skolor också använder sig av. Detta är för att hjälpa barnen att lära sig leka med andra som man annars kanske inte väljer att leka med.
Vi har idag pratat om att man måste diskutera, kompromissa (har också förklarat begreppen) och komma överens med den kompisen som man har som sin rastkompis. Det togs emot lite olika – en del var väldigt glada efter rasten och vissa tyckte inte alls det var en rolig rast.
Jag tror också att de lär sig att hitta andra saker att göra och därför blir det såklart roligare och mer innehållsrika raster. Jag kommer fortsätta dela in eleverna med rastkompisar och det kommer bli olika kompisar.

image

Detta är veckans mål:image

2 reaktion på “Fokusområde

  1. Vilken toppenidé med rastkompisar, bra för eleverna att få lära känna alla sina klasskamrater ’på riktigt’:) Cleo berättade om veckans mål vid middagen, det du gör sätter spår hos barnen även om det inte alltid märks i skolan tror jag. Så fortsätt kämpa alla ettor (och Linda), tänk vilken tur ni har som har så många fina klasskamrater! // Jessica, cleos mamma

  2. Vilja berättade väldigt glatt idag att hon fått en ny kompis! Och visade hur man skulle göra om man ville att alla skulle vara tysta. Hon sa att hon var tystast i klassen, men njae, vet inte om jag tror på det jag ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *