Läsutmaningen på höjden

Läsutmaning!

Vi på Höjden gör en satsning på läsning nu under december månad och under jullovet fram till skolstart 10 januari 2017! Vi vill göra detta i ett samarbete skola + fritidshem och tillsammans med er föräldrar.

Det finns oroande tendenser att andelen unga som läser regelbundet minskar, vi vuxna måste agera goda förebilder och vi måste avsätta tid till lässtunder med barnen. Högläsning, läsa skönlitteratur, läsa nyhetstidningar, läsa serier, läsa bilderböcker, låna en bok digitalt, lyssna på barnets läsning, prata om innehållet i böcker, prata om författare, besöka bibioteket, läsa faktaböcker osv.

Regeringen vill förbättra läsförmågan och öka läsningen bland barn och ungdomar i hela landet och genomför därför en särskild lässatsning, Hela Sverige läser med barnen.

Så här säger utbildningsminister Gustav Fridolin:

Det brukar sägas att det krävs 5000 timmar för att träna upp sin läskondition, gå från att staka sig genom en text till att läsa med flyt och lust. Alla de timmarna ryms inte i skolans schema. Vi ska läsa mer i skolan, men vi måste också läsa mer hemma och alla barn – oavsett hur många böcker man har i bokhyllan hemma – måste oftare hamna i situationer där man kan upptäcka läsning.”

Läs gärna mer på följande länkar:

http://www.regeringen.se/artiklar/2016/10/lassatsning-for-att-stimulera-fler-barn-och-unga-att-lasa-mer/

http://www.barnensbibliotek.se/tabid/1006/Default.aspx

http://www.barnsidan.se/blogs/ego/50-000-ord.htm

Fördelar med högläsning

Det här har jag kopierat från Cecilias blogg men det är för att vi tycker det är viktigt och att jag vill att detta viktiga ska nå ut till er alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *