Veckobrev v 49

Hej alla 🙂

engelskalektionen har vi gått igenom några nya ord som vi ska träna på att lära oss. Jag skriver upp orden här så kan alla träna så mycket ni vill:

bus
car
plane
train
moped
bike
motorbike
larry
boat

Vi tränade också på att räkna till tio på engelska. Alla fick också skriva siffrorna med bokstäver för att träna att stava.

Det vi avslutade med var att gå in på en hemsida där det finns sånger och olika typer att spel/övningar som handlar om julen. Gå gärna in och träna:
https://agendaweb.org/christmas.html

NO i går kom Martin från Naturskolan och hade lektion med oss. Han tillsammans med oss återkopplade till alla tillfällen vi har varit där och vad vi har lärt oss.
Vi började från början med första dagen som var rymddagen. Vi kom ihåg atmosfären, rymdresan från jorden till månen, planeterna och olika stjärnbilder. Nästa dag var vårvandringen då vi var i skogen och lärde oss om vad som händer när våren och värmen kommer tillbaka grävlingar och deras gryt, allemansrätten, namn på växter, flyttfåglar.
Efter det kom vi tillbaka och var jägare och fick tälja spjut och göra pärlor av lera.
Sedan följde två dagar då den ena var höstvandring då vi pratade svampar och grillade korv och den andra dagen som handlade om berg, luft och vatten. Det vi gjorde då var att sortera stenar, berg-sten-grus-sand.
Martin hade också med sig Rebecka. Rebecka är en växt som Naturskolan planterade för ca 20 år sedan och som sedan har varit instängd i samma burk sedan dess. Han berättade om fotosyntesen och om vad en växt behöver för att leva.

I SO har vi under veckan fokuserat på Nobel och tittat på ett program som berättade om Alfred Nobels uppfinningar och liv. För ca 150 år sedan så fanns inga bilar, el, rinnande vatten eller telefoner – hur funkade samhället då?
Alfred Nobel tjänade så mycket pengar så i hans testamente skrev han att han ville att pengarna skulle gå till personer som har gjort prestigefyllda utmärkelser inom fysik, kemi, medicin, litteratur och fredspris och tilldelas ett pris.
Det är också så att han uppfann dynamiten och vi har lyft olika uppfinningar som finns.
Här på höjden delade vi ut Fredspriset och de som fick det var Maja i åk 4 och Abbe  åk 1 för de hade hittat på en lek som många kan samarbeta och vara med på ute på gården.

I svenska har vi börjat att skriv en julberättelse. De olika delarna i sin berättelse får man genom att slå en tärning.
Vi kommer fortsätta nästa vecka men de har startat på ett jättebra sätt. 

Nästa vecka v 50
Måndag: IDROTT
Tisdag: Musik – läsuppdrag + NOMP klart (sista för terminen)
Onsdag: IDROTT + lucia
Torsdag: Matte och Bild
Fredag: Utvärdera veckan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *