Hälsning från Therese🍀

Hej alla barn och föräldrar!

Här kommer ett lite för långt inlägg men jag känner att hellre lite långt och att jag får med allt än att lämna något osagt!

Tills att Anna är tillbaka kommer jag, Therese Ullsten, att vara den som har hand om klassen! Så nu när jag har fått tillgång till denna klassblogg tänkte jag att det var lämpligt med en liten presentation så att ni föräldrar också vet vem det är som är med era barn under skoltid. Jag är lärarstudent vid Uppsala Universitet och utbildar mig till mellanstadielärare. På grund av att jag har egna obligatoriska lektioner som jag behöver närvara på så är jag inte i klassen varje dag utan i snitt tre dagar i veckan. Däremot så är jag den som står för planeringen av lektionerna så klassen arbetar med samma ämne och uppgifter oavsett om jag är på plats eller någon annan lärare. Jag har nu varit i klassen cirka 2 veckor och har försökt lära känna varje barn på individnivå samt känt in hur hela klassen fungerar tillsammans. Utifrån det har jag sedan planerat och genomfört undervisningen med stöd av andra lärare på skolan, främst med Noopur som har klassen i matematik.

Det har ju inte kommit några veckobrev sedan Annas sjukskrivning och tyvärr kan jag inte garantera något veckobrev nu veckorna innan jul heller då jag behöver lägga den tiden på att planera så bra lektioner som möjligt samt att jag inte arbetar varje dag i skolan.

Som kompensation för detta tänkte jag sammanfatta lite vad vi arbetat med de här två veckorna och vad vi kommer att arbeta kring fram till jul:

Svenska:

Läsförståelse, vi läser texter och svarar på frågor på olika nivåer: på raderna, mellan raderna och bortom raderna.
Högläsning, vi läser Zombiefeber i klassen. Arbetat med ”spågumman” som lässtrategi, kommer framöver arbeta med frågor kring boken, svåra ord, budskap osv.
I veckan kommer vi börja med ett skrivprojekt där alla ska skriva en egen berättande text. Där kommer fokus vara på hur man skriver en berättande text, stavning, meningsbyggnad osv.
Vi startar även varje morgon (förutom då de har bild/musik) med tyst läsning så att alla får öva sin läsning och att vi får börja dagen med en lugn stund.

Engelska:

Vi övar grammatik med hjälp av ”the grammar company” och gör tillhörande övningar som har koppling till elevernas vardag, exempelvis så har de fått i uppgift att rita sitt rum (eller ett annat rum i hemmet) och skriva ut vilka saker som finns i rummet på engelska samt skriva a/an framför substantiven.
Vi kommer nästa vecka att börja arbeta i stationer, där olika kunskaper övas på varje station.

Samhällskunskap:

Vi har startat upp ett nytt område vilket är religion och kommer arbeta med det fram till jul.

Eleverna ska få kunskap om de olika världsreligionerna och sedan få verktyg att analysera likheter och skillnader mellan dem.

Naturkunskap:

Vi har även där börjat med ett nytt arbetsområde som är astronomi vilket eleverna tyckte var väldigt intressant! Vi kommer även där arbeta med det fram till jul och målet är där att eleverna ska få kunskap om rymden, vårt solsystem och hur det hänger ihop med varför vi har dag och natt, årstider och år.

Utöver detta samtalar vi mycket om hur vi på bästa sätt ska få arbetsro i klassrummet och hur vi ska vara mot varandra, både mot barn och vuxna i och utanför klassrummet.

Jag vet att några har haft frågetecken angående läxor och jag har dels inte vetat tidigare vad de haft för typ av läxor eller haft tillgång till en ipad så jag har kunnat dela ut läxor. Men jag har nu fått veta vad för typ av läxor de har haft så jag tänker att v.49 och v.50 kommer en läsförståelseläxa och ett antal ord att ges ut varje måndag som ska göras hemma under veckan så vi kan stämma av dem på fredag. V.52 kommer jag inte att vara i klassen i slutet av veckan så jag kommer inte ge ut en speciell läxa då men däremot kan eleverna få ta hem saker som de inte hunnit klart med på skoltid den veckan.

Läsförståelse-läxan kommer att bestå av en text som ska läsas med tillhörande frågor som ska besvaras. Texten ska både läsas tyst och högt så att de får öva sitt läsflyt.

Orden som de får ska de lära sig att stava till, då jag inte har någon koll på vilka ord de haft innan eller på vilken nivå orden brukar ligga på så tänker jag att det kommer bli ord som vi arbetar kring i de olika ämnena som eleverna upplever svårigheter med.

Hoppas ni nu fått svar ifall ni hade en del frågetecken kring situationen som uppstått i samband med Annas sjukskrivning och har ni fler frågor så hör gärna av er till min arbetsmail: thereseullsten_larare@outlook.com

 

Avslutningsvis så vill jag bara säga att jag trivs väldigt bra med klassen och jag tror att tillsammans kan vi få en bra tid fram till jul!

Vänliga hälsningar Therese

En reaktion på “Hälsning från Therese🍀

  1. Hej Therese!

    Först och främst välkommen och tusen tack för ditt grundliga och välbehövliga informationsmail, tyckte absolut inte att det var för långt, snarare precis det vi alla behövde. Jag hade äran att få träffa dig häromdagen och kände mig genast trygg och bekväm med vetskapen om att det är dig barnen tillbringar dagarna med. En tjej med skinn på näsan, mycket pondus och ett väldigt trevligt sätt. Det var roligt och intressant att läsa om allt ni jobbar med och kommer att jobba med framöver – och framförallt att ni fortsätter arbeta med klassens attityd, dynamik och respekt för både sig själva, varandra och för er som kämpar varje dag för att de ska lära sig något. Ingenting händer ju av sig självt, vi får kämpa alla tillsammans för att det ska bli bra i slutändan.
    Vänliga hälsningar,
    /Sanja (Livias mamma)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *