Veckobrev v. 14

Hej!

I veckan spelades det yatzy på mattelektionen och det blev tydligt att många inte spelar så mycket spel hemma. Så vårt tips inför helgen och det stundande påsklovet är att damma av spellådan och umgås med ett eller flera spel. Yatzy kan ge många härliga diskussioner om både det ena och det andra, vi övar turtagning, huvudräkning och även olika strategier. Så heja heja 🎲 🍀 🎲

Varje vecka förklarar vi poängen med veckans ord, att vi faktiskt ska lära oss att stava fler ord. Många verkar förvånade övar att orden inte fastnar genom att vi berättar att nya finns i Showbie, att titta på dem en gång eller kanske inte ens det. Vi önskar att ni förhör era barn, sätter upp en eller flera läxdagar så att det här tas på allvar. iPad kan också hjälpa oss med stavningen när ett ord markeras med rött under, då är det viktigt att titta på vad man själv skrivit och hur det faktiskt stavas. Det finns olika sätt att lära sig stava ord och det här är två exempel.

När vi ändå skriver om läxa passar vi på att påminna om läskondition i Showbie, svenska och engelska. Om det är problem att läsa in är det bra om ni kan meddela oss, toppen om ni barn själva säger till så klart.

Även Olles mamma Ulrika har erbjudit sig att vara klassförälder, tack! Nästa föräldrasamråd är onsdag 8/5 kl. 8.15-9.45, välkomna, även om ni inte är klassföräldrar 🦒🍀

Vår nya idrottslärare Jessica kom på besök för att förklara vad som händer om vi förlorar tid på idrottslektionerna när många kommer sent, inte lyssnar och gör annat. Det kan tyckas larvigt med 5-10 minuter här och där, men om vi kommer igång 10 minuter sent varje gång så har vi på fem lektioner tappat en hel lektion och det kommer påverka både hälsa och omdömen.

Veckans arbete

Sv – vi skriver påsksagor för fulla muggar och återkopplar också så klart! Till veckan ska vi göra qr-koder så vi kan lyssna på varandras sagor, lite pyssel men kul när det är klart ☺️

Maxi har redan gjort klart sin och här är hans saga:

Vi pratar mycket om att hålla den röda tråden i sina texter och att hela tiden läsa det man skriver för att korrigera och få bra flyt i texterna. Det viktiga är inte att skriva långa texter utan att få ihop ett bra innehåll. Hoppas ni får ta del av barnens arbete där hemma och ännu bättre om ni kommer med lite tips och idéer så vi blir ännu bättre ⭐️

Eng – det går som sagt undan med engelskan, vi har arbetat med ch 14 som fokuserade på hasn’t/haven’t och även påbörjat ch 15 som handlar om prepositioner. Vi hittade två bra övningar på British council som vi arbetat med förutom boken.

SO – några har presenterat sitt landskap och det är så spännande och roligt att höra om alla delar av vårt avlånga land. Extra roligt att ni väljer att presentera på olika sätt och ni är duktiga med att tänka på passande bilder till det ni berättar om – heja ⭐️

Vi har valt att sprida ut presentationerna av olika anledningar, dels så kan det bli långt att sitta still och lyssna om alla gör samtidigt och om man inte riktigt bestämt hur man vill visa sitt arbete så kan man få lite inspiration av sina klasskompisar, toppen tycker vi!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Även denna vecka fick vi vara på kulturskolan och lära oss mer om vikingatiden, jätteroligt ⭐️ Vi har fått prova två lekar, rövkrok och släppkäpp! Vikingarna måste ha varit väldigt påhittiga, idag har vi tv-spel, datorer, telefoner mm att underhålla oss med men de fick verkligen tänka till för att få tiden att gå mellan allt arbete de utförde. Med hjälp av en runnyckel kunde vi läsa ett meddelande från runristare Gunvor ⭐️

Detta bildspel kräver JavaScript.

Matte – alla övar multiplikation och uppställning. Med hjälp av yatzy övar vi multiplikation på ett annorlunda sätt.

 

Nästa vecka

Måndag: idrott, förhör veckans ord, ingen ny svensk text i Showbie och veckans ord över lovet. Nytt Alla meduppdrag är att vara generös ⭐️

Tisdag: slöjd, studiestöd 14.30-15.20. 

Onsdag: bild/musik, idrott.

Torsdag: se flipp till vikingatid, ny engelsk text i Showbie att läsa in och öva under denna och nästa vecka för att läsa in på onsdag efter lovet igen – guldläge att öva sitt engelska uttal alltså ⭐️

Fredag: Fredagsfinal med tema Påsk 🐣

 

⭐️ Vi önskar er en fin helg ⭐️

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *